jun
06
2024

Nå blir det kildesortering

Containere fjernes og nye returpunkter for hyttefolket

God sortering av avfall er viktig for å ikke bruke opp jordas råstoffer. Papir kan bli nytt papir, plast ny plast, metallboks ny metallboks etc. Nå har det kommet nye nasjonale regler som gjør at avfall må sorteres bedre også i fritidsboliger. Vi skal bli minst like flinke som vi er hjemme.

Ringsaker kommune har derfor vedtatt at det skal bli større returpunkter med sorteringsmulighet for ikke bare restavfall, men også papir, plastemballasje, matavfall, glassog metallemballasje.

Åtte større returpunkter på veien hjem

Det blir åtte slike større returpunkter i fjellet i kommunen (se kart på side 4). De er plassert ved de store utkjøringsveiene fra hyttefeltene. Disse vil erstatte mange av dagens containere hvor en bare kan kaste restavfall. På noen returpunkter, som har hatt flere containere, som Ljøsheim/Lauvlia og Hamarsætra, vil det bli nye avfallsbrønner. I disse oppbevares avfallet delvis under bakken. Det gjør at de blir enklere å komme inntil og sparer plass.

Når skjer endringen?

De nye avfallsløsningene i Åstdalen vil bli opprettet i perioden juni til august. Returpunkter i

Åstdalen er:

• Lauvlia (sør for Ljøsheim)

• Kvarstadsætra

• Hamarsæterhøgda

• Brumunddalen (litt nord for Elvestugua)

De nye avfallsløsningene på Sjusjøen vil bli opprettet i perioden august til november.

Returpunkter på Sjusjøen er

• Nordsetervegen

• Storåsen

• Elgåsen

Det store returpunktet på Sjusjøen (Benstigen) vil bli endret på et senere tidspunkt. Det vil også bli gjort en vurdering om det skal etableres et returpunkt på Natrudstilen. Det vil være mulig å levere avfall på returpunktene i anleggsperioden.

Poser til avfall

• Poser til matavfall vil du finne i egen kasse ved returpunktet

• Poser for restavfall og plast må du ordne selv. Mange bruker bæreposer til dette.

Dersom restavfallet leveres i sekk er det krav om at det skal være blanke/gjennomsiktige sekker. Det er for at vi skal se at det ikke er kastet farlig avfall som batterier, spraybokser etc. i dem.

• Merk: Glass- og metallemballasje, papir og drikkekartong kastes løst, ikke i poser.

Smarte løsninger inne på hytta

Det finnes mange smarte løsninger for hvordan sortere avfallet inne i hytta. Du kan gjøre det enkelt ved å bruke f. eks. bokser eller bærenett for hver avfallstype. Eller du kan skaffe deg plasseffektive sorteringsskap. Eller pose-/bokssystem til å henge opp/ha i skap.

Store gjenstander skal til gjenvinningsstasjonen

Lukene i avfallsbrønnene på de nye returpunktene har begrenset størrelse. Større gjenstander må derfor fraktes til gjenvinningsstasjonen ( Moelv, Brumunddal eller kretsløpsparken).

Containere for treverk og metall vil utgå fra de plassene som tidligere har hatt det. Denne typen avfall må også kjøres til gjenvinningsstasjonen.

TIPS: Brukbart treverk kan gis bort til andre i hytteområdet. Treverk som ikke er impregnert, kan du også kappe opp og bruke til ved på hytta.

Ved oppussing/riving av hytter anbefales det å leie container til avfallet.

Del dette:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

magnifiercrosschevron-down