okt
03
2021
Heldigvis er dette bildet ikke fra fjellet!

Utelys på hytta

Lys på godt og vondt

EAK Vel får med jevne mellomrom henvendelser vedr bruk av utelys på hytta. Det mange er opptatt av er at det står på unødvendig mye lys rundt hyttene. Særlig når hytta er folketom.
Uten unntak er det altså medlemmer som ønsker at vi skal ha dette på dagsorden og "ta nattehimmelen tilbake" med riktig utelys på hytta.

De føringer som er gitt i kommuneplanen gir ikke kommunen mulighet til å pålegge den enkelte hytteeier å benytte bestemt type belysning, skriver rådmann Jørn Strand i et svar til en hytteeier på Melsjøen.

Og Strand sier videre; derimot sier kommuneplanen at «eventuelt utelys skal plasseres på bygning og ikke være blendende».

Lysforurensing defineres altså med overskuddsbelysning
Utfordringen mange steder er at lyssetting ikke er godt nok planlagt. Det har rett og slett vært for lite fokus på tema. Det finnes heller ingen kultur på å begrense lysbruken vår, hverken i by eller på bygda. Denne trenden vil det nok ta mange år å få snudd.

Men med relativt enkle grep kan belysning i hytteområder begrenses. Går du i tanker med å oppgradere utebelysningen på hytte vil vi foreslå at du finner lamper som lyser opp/ned og ikke lamper som sprer lyset fremover.

Oppsummert kan vi vel driste oss til å oppfordre dere til å tenke over og kanskje begrense lysbruken rundt hytta og særlig når hytta står tom. Kanskje kutte ut en lampe eller to?


Erik Helli

Del dette:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

chevron-down