sep
25
2023
Foto: Leif Magne Flemmen

Ny rettskraftig dom -kommune tapte i krav om feieavgift på fritidsboliger

Er du blant de mange tusen hytteeiere som må betale feieavgift - uten at pipa feies? Kåre Magnar Holmen (83) tok hyttekommunens krav til retten. Den nå rettskraftige dommen kan få betydning for et stort antall hytteeiere.

Det er avisa Ságat som først omtalte saken.

Da Holmen nektet å betale feiegebyret for hytta hans i Fjord, tok kommunen saken til forliksrådet. Kommunen fikk medhold og Holmen krav om å betale gebyr, forsinkelsesrenter og saksomkostninger, forteller avisa Ságat.

Finnmarkingen som er tidligere brannsjef og har erfaring som ansvarlig for feiing gjennom en årrekke, ga seg ikke. Han anket slutningen med bakgrunn i at det i den nye forskriften heter at feiing skal være behovsprøvd. Tidligere var det et generelt krav om feiing hvert fjerde år.

I Møre og Romsdal tingrett fikk Holmen fullt medhold. Kommunen ble dessuten dømt til å betale saksomkostningene både for forliksrådet og tingretten.

I Frostating lagmannsrett ble kommunens anke avvist. Dommen er dermed rettskraftig. 

Hytteeier Holmen ser at dommen vil ha betydning for hytteeiere over hele landet.

- Flere har avsidesliggende hyt­ter som de kanskje bruker én til to ganger i året. Hvorfor skal de ha feiing da? Det er jo helt idiotisk tull, sier han bastant og legger til at kommunene ikke forstår forskriften.

Det er i henhold til den nye forskriften ulovlig å bestemme intervaller for feiing. Kommunen må dokumentere behovet for feiing, og eventuell feiing skal faktureres etter medgått tid. Ilegging av sjablongbasert gebyr er altså ikke lovlig, i følge den tidligere brannmesteren.

– På moderne piper er det egentlig ikke behov for feiing, men sotet må jo tas ut. Det kan man enten gjøre selv, eller feieren kan komme og ta ut sotet. I teglsteins­piper kan det være behov hvert 5. år, men de fleste har ikke behov mer enn hvert 10. år, uttaler han til Ságat.

Del dette:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

magnifiercrosschevron-down