sep
10
2024

Skal vi la oss terrorisere av ammekyrne i fjellet?

Av: Erling Nordsjø

Vi har for lengst vennet oss til kvigene og deres etterlatenskaper. Og sauene er bare blåbær! Men støter du på en flokk ammekyr med sine kalver, da skal du ha takk.

Her forleden uke sto en slik flokk inne på hytteveggen. Og det var ikke akkurat noen småjenter vi hadde fått besøk av. De sto og glodde olmt på deg. Et kjøttberg på over ½ tonn og minst 1 meter over baken.

Fruen løp inn og overlot problemet til meg og dersom du prøver å flytte på en slik flokk, skal du vite hva du gjør. Skal love for at de var tunge i siget. Kua var mer opptatt av å passe på kalven sin, enn å reagere på noen spinkle «hysj-hysj», eller «Gå vekk, dere kan bæsje et annet sted!»

Det løste seg til slutt, nærmest med livet som innsats.

Et par dager senere kom min datter med et par småjenter til fjells for å bade i Kroksjøen. På vei opp til hytta støtte de på flokken. Da var gode råd dyre. Hun ringte til sin far.

  • Far, hva gjør jeg nå!!
  • Du må bare for all del ikke komme mellom kua og kalven. Da ligger du tynt an!

De gikk med hund i bånd, og tenkte de skulle få hjelp av hunden til å skremme bort kyrne. Det skulle de aldri ha gjort! Det var som å helle bensin på bålet.

Heldigvis var en hyttenabo i nærheten og fikk hjulpet de stakkars jentene. De fikk kontroll på hunden, og naboen loset jentene trygt opp til hytta.

Men er det slik vi vil ha det? Vi som har hytter i fjellet skal da også ha lov til å være der. Ved en tilfeldighet traff jeg noe senere en kvinne som fortalte at hun hadde hytte på Rømåsen.

Da jeg fortalte at jeg hadde hytte på Elgåsen, fikk vi mye å snakke om! Hva skjer med Ringsaker allmenning? Får det noe konsekvenser for løypekjøringen til vinteren?

Og så ammekyrne med deres kalver! Det viste seg at borte på Rømåsen har de de samme problemene. Ammekyrne terroriserer. Folk blir redde. De vet ikke hva de skal gjøre. Det hadde sågar oppstått nestenulykker.

Ammekyrne har sin beiterett, men vi som hytteeiere har da også rett til å være her og kunne ferdes trygt i fjellet. Noe må da kunne gjøres, men hvem har ansvaret?

Rent juridisk er det vel den som påfører en skade som har ansvaret for at det ikke skal skje. Og det er bonden som eier kua.

I dag er GPS-teknologien utviklet slik at dyr kan styres hvor de kan gå, og hvor de ikke bør gå. De tettest bebygde hyttefeltene bør skånes for olmske ammekyr og deres kalver.

Min oppfordring er til styrene i de ulike vel i Ringsakerfjellet. Dere må ta opp med grunneierne slik at dere finner en ordning hvor ammekyrne og deres kalver ikke terroriserer hyttefolket, som også har rett til å være i fjellet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

magnifiercrosschevron-down